MID131 – Lukkertid, Blenderåpning og Vidvinkel/Normal/Tele

I denne oppgaven skulle vi ta en rekke bilder i tre temaer: Lukkertid, Blenderåpning og Vidvinkel/Normal/Tele.

Jeg begynte med lukkertid hvor jeg tok et bilde med 1/60 og et bilde med 4″ Lukkertid1
1/60
Med en rask lukkertid får vi se godt at motivet er et tre og at betydningen er at vi er i naturen et sted.

Lukkertid2
4″
Når vi ser dette bildet kan det ta litt tid før vi skjønner at det er av samme motiv, fordi det er så uklart og blir mer abstrakt. Dette gjør at vi kan binde mer følelser til bildet fremfor å konkret se at dette er et tre. F.eks det kan være mye vind, det kan fremstille en form for ustabilitet osv.

Neste del av oppgaven var blenderåpning, hvor målet var å få en uklar bakgrunn i det ene bildet og en skarp bakgrunn i det andre bildet. Da tok jeg et bilde med f/1,8 og et bilde med f/18

Blenderapning1
f/1,8
Her ser vi min medstudent Julie foran et hus. Siden bakgrunnen er uklar vil dette mest sannsynelig bety at det er et portrett av jenta på bildet. Ganske greit å forstå og ikke mye annet å kommentere på. Bortsett fra det hvite på veggen som kan ta en del oppmerksomhet. Ikke minst også det gule huset.
blenderapning2f/18
Her ser vi Julie foran det samme huset. Julie er fortsatt motivet, men nå har bildet fått en helt annen mening fordi hun står foran et hus, men huset er skarpt. Dette gjør at vi ser adressen til huset hennes og kan skape betydningen at hun bor i dette huset. Noe som vi ikke hadde sett med en større blenderåpning som gir en mer uskarp bakgrunn.

Siste del av oppgaven gikk ut på brennvidde. Der vi skulle ta et bilde i vidvinkel, et bilde med normal brennvidde og et bilde med tele. Da tok jeg bilder med 18, 50 og 55mm.

18mm
18 mm
Når vi tar bilde i vidvinkel, får vi se mye mer av det som er rundt personen. Dette gjør at Julie blir sentral i bildet, men motivet er hele gaten. Dette kan for eksempel være et bilde som forklarer hvor Julie bor.
50mm
50mm
Når vi tar bilde med normal brennvidde så kommer vi nærmere inn på personen og dette påvirker også blenderåpning og fokus, som gjør at bakgrunnen blir litt mer uskarp. Som gjør at motivet i dette bildet blir Julie.
55mm
5
5mm
Her har vi tatt bilde litt nærmere igjen med en tele brennvidde. Som også betyr at vi har zoomet mer inn på personen, samme som i normal brennvidde betyr det at personen kommer mer i fokus og vi får se mer på henne og ignorere litt det som er bak henne. Enkelt og greit.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *