Facebook

(Arbeidskrav MEK111MID)

Hva er Facebook?

Facebook er kjent for de fleste av oss, og er ett av de mest brukte sosiale mediene på nett. Innholdet kan du i stor grad bestemme selv ettersom dette er din personlige side med venner du selv har godtatt eller lagt til, og hvor du selv kan like bestemte ting som dukker opp i feeden. På Facebook kan du dele det som skjer i livet ditt, enten det er i form av statusoppdateringer, bilder, film osv, og på samme måte se hva vennene dine på Facebook har lagt ut. Det er hovedfunksjonen. Men i tillegg kan du også spille spill, chatte, like sider du interesserer deg for osv. Facebook er allemannseie, og du finner både mannen i gata og platebutikken på senteret i dette nettsamfunnet. Mulighetene er så mange at jeg ikke riktig selv har telling på alle funksjonene som finnes.

Positivt

Facebook har mange positive sider ved seg. Man kan holde kontakten med folk, vise hva en holder på med, og holde seg oppdatert på hva andre gjør. Selv bruker jeg chatte-funksjonen veldig aktivt på Facebook for å holde kontakten med de hjemme i Nordland. Facebook gjør det lettere for oss å bruke mindre tid på å holde «kontakten» med veldig mange. Vi legger ut oppdatering om hva som har skjedd i helga, så veit alle det. Facebook er også blitt et nettsted hvor veldig mange virksomheter og bedrifter velger å nå ut til kundene sine. Dette gjør det lettere for oss som privatpersoner og kunder å samle interessene våre på profilen vår ved at man kan like og følge forskjellige sider.

Negativt

Men det finnes også mange negative sider ved Facebook. Det at det er så lett å legge ut det som skjer i livet ditt tror jeg gjør at mange av brukerne blir veldig lite kritisk til hva som havner der. Det at Facebook kjennes så trygt og godt ved at man bare har venner der man selv har lagt til er også en årsak til dette, tror jeg. På Facebook finner man alt fra bildene fra festen man helst ikke vil bli tagget i til ultralydbildene til den gravide venninna si. Facebook blir nærmest brukt som en dagbok av noen, og slett ikke alt som legges ut er like heldig.

Det er ikke til å skyve under en stol at den hyppige delingen på Facebook ofte handler om å vise seg frem på best mulig måte. Vi vil fortelle om våre små og store begivenheter i livet, og runder man mer enn ti likes har det kanskje vært en noe vellykket oppdatering. Jo flere som liker det en legger ut på Facebook, jo flere synes at nettopp det du gjør er interessant. Det konstante behovet for selvfremstilling på nett synes jeg kan virke negativvt. Det er med på å skape en kultur hvor man bruker Facebook nærmest som en skala for å måle hvor interessant man er. En kultur hvor man “liker” bare for å få “likes” tilbake og skryter hemningsløst i statusene. Dette kan igjen virke negativt for barn og unge som vokser opp med Facebook i hverdagen.

6963815105_9c2c46d385_z

Post a comment

You may use the following HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>