Category Archives: Innrtykk og inspirasjon

Grafisk Redesign: Trondhjems Cowboygryte

Vi fikk et arbeidskrav om å lage et nytt design til et utvalgt produkt i forrige ukes designtime. Ut av de tre produktene som vi kunne velge mellom, valgte jeg Trondhjems Cowboygryte.

Aller først vil jeg si at designet på boksen er nesten identisk på alle Trondhjem sine produkter, der de har et fast fargeoppsett, samme font, samme løgnaktige bilde av hvordan boksematen blir seende ut etter oppvarming, osv…

http://www.trondhjems.no/index.php?mapping=9&id=13112&produkt=Trondhjems%20Cowboygryte%20med%20p%F8lser%20og%20bacon

I designet på boksen (kan ses i linken over), er det veldig lite som sier cowboy, wild west, indianer eller noe som har med navnet å gjøre generelt. Derfor har jeg tenkt at designet skal se en del annerledes enn hvordan det ser ut i dag. Det som også kan spørres er hvilken målgruppe boksematen har. Min mening er at dagens målgruppe er menn, 40-60, hardtarbeidene eller storviltjegere i Hedemark/Oppland.

I oppgaven skal vi ha følgende målgruppe:
“Menn og kvinner, alder 20 til 30 år, Høyskole/Universitetstudenter som bor i hybel og på et mindre tettsted/by.

Skisse 1

skisse 1

Her er en skisse av det tenkte designet i boksform. Her er designets form byttet drastisk ut. Boksen har et cowboy/vill vest-tema med tydelige assosiasjoner for hva navnet på maten er. Pistolrøyken fra revolerene legger seg som et teppe under “Trondhjems Cowboygryte”.

Farger:
Cowboy: Grønn, Brun, Oransje og Blå
Bakgrunn og hest: Ørkenfarger, gjerne med hovedvekt på gul, oransje og røde farger
Tekst: Den samme røde logoen, men med en annen og mer “tidsbestemt” font for cowboytiden, gjerne en font fra Viktoriansk tid.

skisse 2

Her er et annet forslag på design på boksen. Litt usikker på hvor logo og liknende skal så, og er derfor ikke ført opp. Alle skissene har samme fargegrunnlag som gitt i skissen over. Jeg tenker at logoen er over gutta som har “showdown” i ørkenen, med beskrivelsen “Kraftkost for cowboyer og andre tøffinger siden 1887”

 

skisse 3

Siste skisse er litt mer detaljert og har et litt annet perspektiv. Her ser vi to cowboyer som ahr slått leir og skal lage mat, med andre ord en “Cowboygryte” før mørket synker alt for mye på. Med disse skissene så tror jeg at målgruppen som er gitt i oppgaven vil finne maten mer attraktiv. Både at produktnavn og design passer sammen, men også at designet i sin helhet får seg en real overhaling enkelt og greit.

Darkthrone - Hate Them (2003)

Grafisk design!

Vi skal bringe tre eksempler på grafisk design til vår neste designtime. Her er mine tre utvalgte:

Darkthrone - Hate Them (2003)

Darkthrone – Hate Them (2003), Designer Martin Kvamme

Mitt favoritt black-metal band og en av mine favoritt coveralbum som jeg vet om. Det første du ser er logoen som skiller seg ut fra bakgrunnen grunnet den sterke kontrasten. Videre faller bilkket ned på albumtittelen, før en ser rundt detaljene på coveret. Fargene er valgt siden de passer genren godt, det skal være minimalistisk og fryktingivende i utformingen. Den enkle svarte bakgrunnen med fire forskjellige sagblader som eneste elementer, gjør designet ganske luftig og enkelt å oppfatte/se på. Det som ikke er så lett å se er fonten som bandnavnet er skrevet i, den er ganske skurrete og radikal i utformingen. Alt i alt er dette ett design jeg liker svært godt grunnet enkelheten og den tøffe stilen designet er bygget opp på.

Police brutality sign, Designer ukjent

Jeg aner ikke om dette skiltet finnes eller om det er oppspinn, men det er veldig treffende. Det er enkelt og bygger på den tradisjonelle trafikkskiltformen. Du oppfatter først politimannen som slenger kølla mot en person. Mer enn dette er det ikke som er i designet, bortsett fra trekanten rundt. Fargene bygger på en sterk og oppmerksom kontrast som fanger blikket. Siden den er laget på et trafikkskilt, passer det bra. Slike skilt er laget for å fange oppmerksomhet og varsler om fare og i dette tilfellet politivold. Fargene er sterke og ofte kombinert med vold, slik at hele designet passer i en bra pakke. Samtidig er det enkelt komponert (har en forsmak for minimalisme og funksjonalitet)

Christiansands Bryggeri, Design CB

Et veldig greit og detaljerikt design som er passende øl fra det glade sørland. Du ser først ølens logo, hovedsaklig CB på den røde bakgrunnen før blikket ledes ned mot underteksten. Fargene er rolige og lyse, noe som spiller på friskhet og glede(?). Disse fargene er nok valgt på grunn av at det skal kanskje skille seg litt ut fra de andre øltypene i butikken, det er få ølbokser som ser ut slik som denne. Det er del objekter og tegn på boksen, men ikke så mange at det påvirker luften og lesbarheten i den grad, mange av detaljene er inngravert i boksen. Fonten er en standard og lett leselig font som bærer et litt gammeldags preg, det virker som at de vil fremheve at CB er ett gammelt bryggeri. Når man ser den i butikken stikker den seg litt ut fra de andre store ølmerkene grunnet det lyse og vennlige designet. Sånn sett kombinerer boksen ett enkelt og detaljert designoppsett som passer bra.

 

 

 

1/400, f/8, ISO 100

Andre fotooppgave: Blender, Lukkertid og ISO

Ny uke, ny fotooppgave. Denne gangen skulle vi ta 8 bilder til 4 forskjellinge oppgaver, alle var rettet mot blender, lukkertid og ISO. Disse tre innstillingene er det absolutte «basics» å kunne for å kunne ta gode bilder. Her er oppgavene:

 

Oppgave A

Ta to fotografier av det samme eller to ulike motiv for å illustrere hvordan dybdeskarphet kan brukes for å fremheve et motiv.

MID131_oppgavenr2_gr_b_jørgen_engeset.jpg

1/1250, f/1,8, ISO 100

 

1/400, f/6,3, ISO 100

1/400, f/6,3, ISO 100

 

Her har jeg brukt en stor blender på det første bildet for å fremheve det vakre rundkjøringskiltet ved Kiwien i Vikebygdvegen. I bilde nummer to er blenderen større og husene, fotgjengeren og tåka i bakgrunnen blir mye mer tydelig i bildet.

 

Oppgave B
Ta to fotografier av det samme motivet for å illustrere hvordan dybdeskarphet kan brukes for å endre fotografiets mening

Oppgave 1 A

1/160, f/1,4, ISO 100

 

 

1/30, f/8, ISO 640

Det første bildet er tatt med stor blender for å skape en tydelig bokeh og framheve objektet(rosen) som er tatt bilde av. I det andre bildet er blenderen mye større og rosen er ikke like i sentrum som på bilde 1, nå tar spaden mer plass i bilde og rosen er ikke lenger like viktig i bildet og bildet mister mye av sin mening.

 

Oppgave C
Ta to fotografier av det samme eller to ulike motiv for å illustrerer hvordan endret lukkertid kan brukes for å fremheve et motiv

 

1/6, f/32, ISO 100

1/6, f/32, ISO 100

Oppgave 3 B

1/250, f/5, ISO 100

 

I bilde 1 har jeg brukt en lang lukkertid (1/6!) for å få med bilens raske bevegelse igjennom bygatene. Her virker det som at bilen kjører kjempefort og at kameraet sliter med å følge med. I bilde 2 har jeg låst lukkertiden til å være mye kjappere (1/250). Nå virker det som at syklisten står helt rolig og alle bevelgelser er fryst fast. I det første bildet blir det vanskelig å følge med motivet, men i det andre bildet er det ingen sak i verden.

 

Oppgave D
Ta to fotografier av det samme motivet for å illustrerer hvordan endret lukkertid kan brukes for å endre fotografiets mening.

1/15, f/22, ISO 100

1/15, f/22, ISO 100

1/400, f/8, ISO 100

1/400, f/8, ISO 100

 

Her benyttet jeg meg Rema 1000 sine reklameflagg. I det første bildet har jeg brukt en treg lukkertid som gjør at flaggene ser ut til å vaie og rive i vinden. Dette er fordi den utrolig trege lukkertiden klarer ikke å fange bevegelsene i den lille brisen det var. I det andre bildet er lukkertiden skrudd vesentlig ned og det ser ut som at det ikke blåser særlig mye i det hele tatt.

 

Bilders makt

Jeg har plukket ut to bilder som absolutt gjør inntrykk på meg på en eller annen måte. Ett bilde er et historisk snapshot som sjokkerte verden og et som gjorde stort inntrykk på meg, siden jeg opplevde situasjonen som er på bildet.

 

Brann i Skotbu

Brann i Skotbu Skole

Bildet viser Skotbu skole som brenner ned til grunnen natt til 1. Juni 2006. Fotografen har fanget brannemennens desperate kamp for å unngå at skolen brenner ned til grunnen. I mørket blir flammenes rød-oranjse farger mer aggresive og fryktingytene for seeren. Den brennende skolen som motiv blir å brtrakte som en tragedie, da læringsintutisjonen til barna i bygda blir borte på et par timer. Dette bildet er ganske personlig for meg, siden jeg var tilstede den natta og så skolen min brenne ned til grunne. Derfor blir dette et bilde som setter godt inntrykk på meg, samtidig synes jeg bildet er godt

 

Nguyen Van Lem blir skutt

Nguyen Van Lem blir skutt på åpen gate i Saigon, 1968

Dette bildet vant Pultzier-prisen i 1969. Bildet viser Nguyen Van Lem som blir henrettet på åpen gate i Saigon i 1968. Bildet ble tatt av Eddie Adams som jobbet for Assosiated Press. Mannen som skyter Lem er general i den sør-vietnamesiske hæren, Nguyen Ngoc Loan. Motivet av Lem som blir drept vekker avsky og grufullhet, der henrettelsen foregår midt på gaten. Da bildet blir tatt, har både general Loan og Lem sollys i ansiktet. Lyset viser fram hele Lems ansiktsuttrykk idet skuddet treffer han, noe som er unikt og sjokkerende. Samtidig ser vi det iskalde ansiktet til generalen som trekker av uten å vise en følelse. Legg også merke til soldaten på venstre side. Uttrykket hans viser hverken avsky eller likgyldighet, selv om han har orkesterplass til henrettelsen. Bildets råskap, samt lyset fra sola, gir bildet en karakter som gjengir Vietnamkrigens daglige grusomheter. Et gjennomført fantastisk actionfoto som virkelig røsker i følelsesregisteret.