Monthly Archives: October 2013

Foto Uke 42: Studiofoto

1/160, f/2.5, ISO 100

1/160, f/2.5, ISO 100

Pentagram

Enkel sak dette egentlig, jeg fikk Vegard til å sette lyset underifra ansiktet til Jens, slik at du får dramatiske skygger i ansiktpartiet. Jens ser plutselig ikke snill ut lenger!

1/160, f/13, ISO 100

1/160, f/13, ISO 100

DJ Trøndelag

Her satte jeg softbox-lyskasteren på høyresiden av bildet og puttet en annen lyskaster bak ryggen for å lage en ekstra dimensjon i bildet og fylle skyggerommet som oppstår med et lys som står fra siden og inn på personen.

1/160, f/1.4, ISO 100

1/160, f/1.4, ISO 100

Giv Akt!

Jeg hadde en beret liggende etter at jeg var inne til førstegangstjeneste i Hæren og fikk en god ide til å bruke den under fotoskyten. Jeg hadde sett for meg Jakob med denne på hodet, men den passet ikke på hodet hans. På Silje satt den som et skudd og hun ble da modellen. Lyssettingen er en lyskaster med bikube foran.

1/100, f/10, ISO 100

1/100, f/10, ISO 100

Karl Swanstrøm

Jeg gikk litt tom for ideer på slutten av den, men valgte å kjøre et standard studiobilde. Jeg har bruk reflektor på andre siden av lyskilden for å gi mindre forskjell i ansiktskontrasten.

Logodesign, redone part 2

 

 

Logo 1

 

Jeg har tatt å forbedret skissene fra i forrige uke i Illustrator denne gangen for å vise et utgangspunkt jeg kan jobbe videre med når vi starter i bruken av programvaren senere i måneden. Dette er kameraskissen fra forrige gang, denne fikk jeg best tilbakemelding på og som passet bra inn som fotograf. Jeg har tatt et gammelt analogt kamera som inspirasjon for tegningen. Jeg tenkte først å bruke et moderne speilreflekskamera, men jeg har ikke helt ferdighetene til å tegne et slikt kamera. Slik som skissen er nå, synes jeg at det ikke er vits i å bruke andre farger enn hvitt, grått og svart. Fonten jeg har brukt er Georigia.

 

 

 

Logo 2


Dette er skissen som jeg tok utgangspunkt i en gammel filmklipper som jeg har blandt fotoutstyret mitt. Den er et greit utgangspunkt å jobbe videre med, siden den er ikke helt riktig i formen. Her har jeg gjort logoen mer brukbar innenfor et større medieprosjekt istedenfor kun fotografering. Fonten jeg har bruk her skal ikke være med i det ferdige prosjektet, og er kun til illustrasjon.

 

Personlig Logodesign

Vi skal lage en logo i denne ukes designtimer. Jeg har tatt utgangspunkt i en fotoblogg eller fotoportefølje, samtidig at den kan kunne brukes her på bloggen. Siden jeg har en forkjærlighet for fotografi og det som omhandler bilder og video har jeg laget tre skisser som jeg føler passer bra inn i det jeg skal lage.

logo 3 logo 2 logo 1

Den første har jeg brukt en gammeldags filmkutter. Den skal være svart og hvit, samt med en antikva-font. Skisse nummer to skal se ut som en filmrull som er dratt delevis ut og der har jeg navnet mitt på, f eks “Engeset Photography” som det er vist skissene her. Skisse nummer tre har jeg brukt et stilisert gammelt analogt kamera med en påmontert linse. Jeg kan tenke meg å bruke en font med tydelige seriffer, gjerne liknende Georgia eller Baskerville.

Fotooppgave: Gatefoto/Portrett

Vi fikk en ny oppgave med nye temaer av Dag. Oppgavene var som følger:

1. Ta 2 karakterportretter av to forskjellige mennesker. Det kan være medstudenter eller andre. Bruk naturlig lys (reflektor er ok om du ønsker å bruke det). Med naturlig lys menes lyset som kommer fra sola.

Portrett 1

1/160, f/2.2, ISO 100 Brennvidde 50mm

1/160, f/2.2, ISO 100
Brennvidde 50mm

Her har jeg tatt et bilde av Stian som står på kanten av et gatehjørne. Jeg fikk han til å stå og “henge” rundt et av de gamle hvite mursteinshusene nede ved havna i Ørsta og ba han stirre utover fjorden mens jeg tok bildet. Han blir mer naturlig i uttrykket og ikke oppstilt som mange portrettfotografier ofte blir.

Portrett 2

1/320, f/2.2, ISO 100 Brennvidde 50mm

1/320, f/2.2, ISO 100
Brennvidde 50mm

Dette bildet av Jens tok jeg inne i gågata i Ørsta der det står noen benker ved en liten grønn parkflekk nær veien igjennom bygda. Jeg valgte å bryte en regel som du har lært oss, nemlig å ikke ha så mye luft i den retningen Jens ser. Isteden er luften på den andre siden og likevel virker bildet balansert. Jeg liker ikke å ta portrettbilder rett på som jeg nevnte i bildet over. Jeg sliter med å få modellene avslappet og uten “fotoflir”. Mulig jeg ikke kan helt teknikken om hvordan jeg får folk til å oppføre seg naturlig i bildet, men men!

Oppgave 2
Velg deg et tettsted eller en by og ta 4 bilder i gatefotosjangeren. Forklar hvorfor du har valgt å ta bildene som du har gjort utifra fototeori.

1/40, f/5,6, ISO 100

1/40, f/5,6, ISO 100
Brennvidde 23mm

Jeg fant noen marmorbenker som sto oppført på en plass utenfor det store handlesenteret i Ørsta. Under disse sitteplassene var det en lykt som lyste opp undersiden. Samtidig begynte det å komme mørke og truende skyer fra fjellene ned i dalen. Jeg la meg ned på alle fire for å ta et kontrastbilde der vi har den varme lyskilden som er varm og rolig, mens vi øverst til venstre har våte og tunge regnskyer som truer med å slippe lasten siden over oss.

 

1/100, f/4.5, ISO 100

1/100, f/4.5, ISO 100
Brennvidde 12mm

Jeg fant en fin brosteinsportal ned fra kjøpesenteret videre ned til havna (fremdeles Ørsta). Jeg så at Jens som gikk foran meg nærmest forsvant bortover i en korridor uten ende ut i fjorden. Jeg bøyde meg ned og tok noen bilder. Jeg har lagt på et svakt B/W filter i Lightroom i ettertid for å gjøre bildet litt ekstra dramatisk og levende.

 

1/200, f/4.5, ISO 100 Brennvidde 12mm

1/200, f/4.5, ISO 100
Brennvidde 12mm

Den fredagen jeg Stian, Simen og Jens var ute og tok bilder var det ekstremt stille i Ørsta sentrum (med unntak av rånerne da selvsagt!) og jeg ville ta et bilde av nettopp det. Dette er hovedgata i Ørsta kl 17 en fredags ettermiddag. Småfuktig etter en regnskur og tomme bygninger…

1/250, f/4.5, ISO 100 Brennvidde 12mm

1/250, f/4.5, ISO 100
Brennvidde 12mm

Siste bilde er av Ørsta og Voldas eneveldige sjef, Ivar Aasen. Denne statuen står rett ved rundkjøringa ved Ivar Aasen-hotellet midt i byen. I hånda har han sitt mest kjente verk, den nynorske ordboka.

Alle bildene er redigert i Lightroom som vi fikk en basic innføring forrige torsdag.

Arbeidskrav: Web og HTML

De siste ukene har vi jobbet med en del ulike arbeidskrav innenfor Web og HTML. Vi har vært om hvordan world wide web oppsto og hvordan utviklingen har vært frem til nå. vi har også fått innføring i bruk av Adobes Dreamweaver. Dette er et program jeg har vært borti på videregående, men som jeg ikke husket noe som helst fra. Underveis har vi laget et nettsted og gjort noen ulike arbeidskrav hver uke for å kunne gjøre ulike operasjoner i programmet og forstå hvordan opplegget fungerer. Vi har fått vite at web og html blir eksamensmateriell, så dette er moy importante!

 

Her er en oversikt over neon av arbeidskravene vi har hatt de siste ukene:

Arbeidskrav 1 Skiss av nettstad

Lag ei skisse over slik du tenker strukturen på nettstaden din skal vere. Bruk gjerne papir og blyant (vi kan skanne det inn) eller eit teikneprogram

Arbeidskrav 2 Lage nettstad

Lag eit nytt dokument med bakgrunnsfarge. Skriv litt tekst. Hent inn eit bilete (til dømes volda.jpg som ligg på Felles (L:) underMID131Lag ei link til ei intern side (du må altså lage ei side til som du linkar til og tilbake).Lag ei ekstern link. Sett inn link til e-post adressa.Sett inn anker frå ned på sida di ”Til toppen” Lag biletkart med link på kyrkja, båthamna og eventuelt andre Skriv inn tekst i Alt feltet slik at det syner seg ved musepeiking.

 

Arbeidskrav 3 Bilete

Ta eit bilete og klargjer det for Internett med fornuftig størrelse og oppløysing.
Skriv opp kor mange Mb – Kb det var før komprimering og etter.
Publiser det på ei nettsider og forklar der kort kvifor vi må gjere desse operasjonane før vi publiserar på nettet.

Arbeidskrav 4 Tabell

Lag ei nettside der heile nettsida består av tabell.

Arbeidskrav 5 Mal

Lag ein mal for korleis du vil ha ei nettside
Lag minst to sider som er basert på den malen, (templaten).
Gjer endring i malen og oppdater dei sidene som har brukt malen

Arbeidskrav 6 FTP

Forklar kva vi gjer når vi brukar FTP
Fin fram til eit FTP program, last ned eit ftp dersom du har privat PC, installer det og prøv å publisere data.

 

Arbeidskrav 7 Personvern og opphavsrett

Sjå oppgåveteksta i Arbeidsoppgåve 7 Personvern og opphavsrett.

 

Arbeidskrav 2: Webteori

Webteori – Lenker

Innledning

Innenfor webteorien er lenker noen av det som gjør Internett til et enestående medium i forhold til tv, radio, litteratur og film. Muligheten for å navigere seg og lese videre på tvers av plattformer iløpet av et mikrosekund, der alle oppslagsverk ligger samlet noen få tastetrykk unna har revolusjonert vår hverdag i jakten på informasjon og underholdning. I Anders Fagerjord bok “Webteori” fra 2008, betegner har lenker utifra semiotikkbegreper der en lenke er en tegnbærer (på engelsk sign veichle) for to forskjellige koder. Den ene koden er et ord skrevet på et konkret språk og den andre koden sier at dette er en lenke. Lenken fører gjerne til det som er skrevet. Et eksempel kan være “Jeg drar til Tanzania på mandag. Vil du lese bloggen min om hvorfor, klikk her”

Lenker trenger ikke bare være til nye eller viderenavigering innenfor et emne. Lenker kan også lede deg bort fra nettsiden til andre plasser eller andre interesser. Dette er ofte brukt på nettaviser og et godt eksempel på dette er VG sine nettsider. Under presentasjonen av teorien viste vi noen slides fra VG sine sider om Halloweendrapet i Oslo som skjedde Halloween i 2012. Under ligger en skjermdump frra presentasjon der poenget er utdypet.

skjermbilde slide

Underveis i artikkelen dukker det opp irrelevante saker og lenker iforhold til drapsaken som står på siden. Dette er navigasjonslenker som skal holde leseren på nettsidene. Da brukes gjerne dagsaktuelle eller spørre mediehøydepunkter som “lokkemat” for å lede leseren bort fra saken som blir mindre interessant og vekker heller interessen for dagaktualiteten. På høyreside er det direktelenker til VG-TV sine innslag og en egen seksjon om været. Her er VG smarte, siden noe av det norske nettlesere er spesielt opptatte av, så er det været. Med flommen i Colorado som hovedsaker er det stor sannsynlighet for at leseren faktisk klikker seg videre inn på siden.

Kilder og pensum: Fargerjord, Anders: Webteori: Introduksjon til sjangere og uttryksformer på nettet, 2008, Universitetsforlaget