Monthly Archives: September 2015

CSS 1-3

I denne posten skal jeg oppsummere min forståelse rundt CSS 1-3, fortelle litt om utviklinga og hva jeg tror fremover.

CSS 1-3

CSS, eller stilark, eller cascading style sheets som det også betyr har fulgt med siden HTML så dagens lys. EN nordmann med navn Håkon W. Lie introduserte denne formen for stilark da han jobbet i CERN sammen med en annen kjent internettmann, nemlig Tim Berners-Lee. CSS sitt samarbeid med HTML går ut på å sette opp regler for hvordan utseende på nettstedet blir. Oppgjennom årene har css utviklet seg gjennom flere stadier og “oppdateringer”.  Den første utgaven av, kalt CSS1 så dagens lys i 1996. Gjennom årene ble dette implementert i nettlesere. Siden den teknologiske utviklinga innenfor området var nærmest eksplosiv kom CSS2 allerede i 1998.  Den neste store oppgraderinga i rekka var CSS3 som introduserte moduler. På det nåværende tidspunktet er CSS3 fremdeles gjeldende.

Framover

Siden innrykket av smarttelefoner og tableter, altså mer handye apparater som kan vise websider på mindre skjermer, har dette også påvirket utviklingen. Per dags dato er responsive nettsider i vinden. Dette vil si netttsider som tilpasser seg skjermen siden vises på.

Eksempel:

from
img { width: 100%;}
til
img { max-width: 100%;height: auto;}

I framtiden tenker jeg at denne formen kommer til å bli videreutviklet. Et anna element som utbedres for fremtiden er selectors.

Topp 5 nyttige triks

1. Generator

Har du problemer med å kode noe eller står fast i gjennomføringa av et element? Benytt en css generator. Dette kan spare deg MANGE timer med arbeid. En god generator finner du her:
CSS-Generator

2. Chris Coyier

Chris har en youtubekanal som foretar seg hovedsaklig tutorials innenfor front-end produksjon. Enkelte videoer er forholdsvis lange, men er svært informative. Anbefales sterkt!

https://www.youtube.com/user/realcsstricks

3. W3schools

Ganske standard side tbh, men her får du muligheten til å teste deg og se demonstrasjoner på diverse elementer som en kan ønske seg på en nettside. Inneholder enkel klipp-lim for å hente koda slik en kan se det selv etterpå.

http://www.w3schools.com/css/

4. Unsematic

Enkel css framework som gjør arbeidsflyten mye enklere
http://unsemantic.com/

5. CSSmania

Denne siden lar brukere legge ut templates fra sider som de selv har produsert. Nyttig plass om en er på jakt etter inspirasjon og utkikk etter løsninger på sin egen side.

http://www.cssmania.com/

Enkelt oppsett der jeg viser hvordan noen av funksjonene fungerer (meget enkelt oppsett, ser ikke superlekkert ut, men det fungerer)
Minerva-jobb