Fotooppgave: Gatefoto/Portrett

Vi fikk en ny oppgave med nye temaer av Dag. Oppgavene var som følger:

1. Ta 2 karakterportretter av to forskjellige mennesker. Det kan være medstudenter eller andre. Bruk naturlig lys (reflektor er ok om du ønsker å bruke det). Med naturlig lys menes lyset som kommer fra sola.

Portrett 1

1/160, f/2.2, ISO 100 Brennvidde 50mm

1/160, f/2.2, ISO 100
Brennvidde 50mm

Her har jeg tatt et bilde av Stian som står på kanten av et gatehjørne. Jeg fikk han til å stå og “henge” rundt et av de gamle hvite mursteinshusene nede ved havna i Ørsta og ba han stirre utover fjorden mens jeg tok bildet. Han blir mer naturlig i uttrykket og ikke oppstilt som mange portrettfotografier ofte blir.

Portrett 2

1/320, f/2.2, ISO 100 Brennvidde 50mm

1/320, f/2.2, ISO 100
Brennvidde 50mm

Dette bildet av Jens tok jeg inne i gågata i Ørsta der det står noen benker ved en liten grønn parkflekk nær veien igjennom bygda. Jeg valgte å bryte en regel som du har lært oss, nemlig å ikke ha så mye luft i den retningen Jens ser. Isteden er luften på den andre siden og likevel virker bildet balansert. Jeg liker ikke å ta portrettbilder rett på som jeg nevnte i bildet over. Jeg sliter med å få modellene avslappet og uten “fotoflir”. Mulig jeg ikke kan helt teknikken om hvordan jeg får folk til å oppføre seg naturlig i bildet, men men!

Oppgave 2
Velg deg et tettsted eller en by og ta 4 bilder i gatefotosjangeren. Forklar hvorfor du har valgt å ta bildene som du har gjort utifra fototeori.

1/40, f/5,6, ISO 100

1/40, f/5,6, ISO 100
Brennvidde 23mm

Jeg fant noen marmorbenker som sto oppført på en plass utenfor det store handlesenteret i Ørsta. Under disse sitteplassene var det en lykt som lyste opp undersiden. Samtidig begynte det å komme mørke og truende skyer fra fjellene ned i dalen. Jeg la meg ned på alle fire for å ta et kontrastbilde der vi har den varme lyskilden som er varm og rolig, mens vi øverst til venstre har våte og tunge regnskyer som truer med å slippe lasten siden over oss.

 

1/100, f/4.5, ISO 100

1/100, f/4.5, ISO 100
Brennvidde 12mm

Jeg fant en fin brosteinsportal ned fra kjøpesenteret videre ned til havna (fremdeles Ørsta). Jeg så at Jens som gikk foran meg nærmest forsvant bortover i en korridor uten ende ut i fjorden. Jeg bøyde meg ned og tok noen bilder. Jeg har lagt på et svakt B/W filter i Lightroom i ettertid for å gjøre bildet litt ekstra dramatisk og levende.

 

1/200, f/4.5, ISO 100 Brennvidde 12mm

1/200, f/4.5, ISO 100
Brennvidde 12mm

Den fredagen jeg Stian, Simen og Jens var ute og tok bilder var det ekstremt stille i Ørsta sentrum (med unntak av rånerne da selvsagt!) og jeg ville ta et bilde av nettopp det. Dette er hovedgata i Ørsta kl 17 en fredags ettermiddag. Småfuktig etter en regnskur og tomme bygninger…

1/250, f/4.5, ISO 100 Brennvidde 12mm

1/250, f/4.5, ISO 100
Brennvidde 12mm

Siste bilde er av Ørsta og Voldas eneveldige sjef, Ivar Aasen. Denne statuen står rett ved rundkjøringa ved Ivar Aasen-hotellet midt i byen. I hånda har han sitt mest kjente verk, den nynorske ordboka.

Alle bildene er redigert i Lightroom som vi fikk en basic innføring forrige torsdag.

3 thoughts on “Fotooppgave: Gatefoto/Portrett

 1. Jens Garratt

  Meget bra bilder Jørgen. Du er en god fotograf. Spesielt bilde 4 langs den brosteinportalen er meget bra. Portrettbilde av Stian er også bra, men du kunne kanskje ha gått litt mer til venstre, men usikkert på om det hadde blitt bedre. Uansett bra jobbet :)

  Reply
 2. Simen Gald

  Hei Jørgen! :)

  Veldig mange bra bilder her ja!
  Likte spesielt godt det med Jens som går nedover mot fjorden (bilde nr.4). Svartkvitt bilder er utrulig koselig å sjå på.

  Keep up the good work! Og takk for turen! :)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *