Hovedoppgave i Foto

I denne oppgaven skulle vi ta bilder som til sammen skulle bli en fotoserie om en plass, dette skulle enten være dokumentarisk foto eller gate foto.

Jeg valgte dokumentarisk foto, og jeg satt temaet til ”winter is coming”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto; øvingsoppgave 2

Nå har vi fått utdelt vår andre oppgave i Foto.

Den er som følger:

 

A) Ta ett naturfoto og ett byfoto der temaet er “Høst”. Det skal være med minst ett menneske i begge bildene. Du skal benytter deg av det gylne snitt for å komponere bildene. Husk å tenke både forgrunn og bakgrunn. Forklar kort hvorfor du har valgt å ta bildene som du har gjort utifra fototeori.

 

B) Ta fire forskjellige bilder i valgfri sjanger og med valgfritt tema. Du skal benytter deg symmetri, asymmetri, linjer og kontrast for å komponere bildene, med fokus på ett av virkemidlene i hvert bilde. Husk å tenke både forgrunn og bakgrunn. Forklar kort hvorfor du har valgt å ta bildene som du har gjort utifra fototeori og hva det gjør med hvordan vi oppfatter bildet.

 

PS: Når det gjelder byfoto er Volda ok.

 

Jeg begynner først med a). Jeg skulle ta to bilde med temaet “Høst” hvor det skal befinne seg minimum ett menneske i hvert av bildene og der ett bilde skal vær i by og ett i natur.

 

Her er mitt bilde i by.

 

 

Personen i bildet er plassert i det gyldne snitt og er ikke klar over hva som foregår før etter bildet er tatt og jeg forklarer situasjonen til en litt irritert person, neida jeg bare tuller det er bare en kompis av meg. HEHE. Bladene i bildet har høstfarger og det er den største indikasjonen på at det er høst.

 

 

Mitt natur bilde

 

 

Her kan du se josefine i det gyldne snitt der hun står fint under ett tre med fine høstfarger en kald høstmorgen. Jeg har brukt ett grid på kameraet mitt for å få plassert henne optimalt i forhold til det gyldne snitt, og jeg valgte å ta bilde mitt på denne måten fordi det var en grei måte å illustrere høsten som ikke en så altfor gale sesong.

 

 

oppgave b). Her skal jeg ta fire bilder i valgfri sjanger og ett valgfritt tema, men de skal vise symmetri, asymmetri, linjer og kontrast.

 

Bilde 1, Symmetri

 

 

En front på en bil er ett godt eksempel på symmetri, der om du deler bildet på midten så er begge sidene helt identiske bare speilvendt for hverandre, det beste og mest fascinerende eksempelet på symmetri er Taj Mahal.

 

Bilde 2, Asymmetri

 

 

Dette bildet er asymmetrisk fordi om vi deler det på midten så er ikke den ene siden helt identisk speilvendt for den andre.

 

Bilde 3, Linjer

 

 

I dette bildet ser vi to diagonale linjer som buret danner som til slutt ender i ett punkt bake i bildet som lager ett godt perspektiv i bildet.

 

Bilde 4, Kontrast

 

 

Ett silhuett bilde er ett perfekt eksempel på kontrast, en helt hvit bakgrunn og motivene er helt svarte, dette er en fargekontrast. Det finnes flere kontraster som størrelse kontrast og formkontrast.

Foto oppgave; eksperimentering med blender, lukker og brennvidde

For en uke siden fikk vi en oppgave om:

  • Finn to fotografier som gjør spesielt inntrykk på deg.
  • Ta to fotografier av det samme motivet for å illustrere hvordan dybdeskarphet kan brukes for å fremheve et motiv eller endre fotografiets mening.
  • Ta to fotografier av det samme motivet for å illustrerer hvordan endret lukkertid kan brukes for å fremheve et motiv eller endre fotografiets mening.
  • Ta to fotografier av det samme motivet for å illustrerer hvordan ulik brennvidde kan endre meningsinnholdet i et fotografi
Fotografier som gjør spesielt inntrykk på meg er natur bilder, ofte macro og spesielt under høst og vinter sesongene. Min favoritt tid for å ta bilder er vinteren, jeg er oppvokst i området og elsker å reise opp på sunnmørsalpene for å stå på ski med venner og ta bilder i helt utrolige omgivelser.
Her er to bilder jeg fant som jeg følte passet.
————————————————————————————————-
Jeg tok mine bilder inne på min hybel siden jeg har vert bortreist de siste dagene og har dermed hatt dårlig tid så da ble det noen hastebilder.
i dette bildet har jeg en lav blender på F22 og ISO 800 og en lukkertid på så mye som 4 sekund pga den lave blender åpningen. Når vi har en lav blender åpning så slepper vi ikke inn så mye lys, dette gjør at vi ikke ser noen stor forskjell på forgrunn og bakgrunn.
På dette bildet har jeg en stor blender åpning (F3,5) ISO 800 og lukkertid 1/13 sekund, her trengte ikke jeg lang lukkertid for å sleppe inn lys fordi her brukte jeg en stor blenderåpning så nå kom det inn mer lys og her ser vi at det blir skapt stor dybdeskarphet i bildet grunnet stor blender åpning.
————————————————————————————————-
Ett bilde med rask lukkertid blir ofte brukt for å fange noe som er i bevegelse, spesielt i sport foto. Her har jeg brukt lukkertid 1/200 s, ISO 1600, F/3,5.
Når man bruker rask lukkertid så får kameraet ikke så lang tid på å fange lys, derfor må vi skru opp ISO og ha større blender for å fange nok lys til at man får den informasjonen man trenger inn på kameraet for å få frem ett bilde.
Her har jeg brukt en treigere lukkertid, når vi bruker en langsom lukkertid på noe som er i bevegelse så får vi en “motion blur” effekt. Her har jeg brukt lukkertid 1/5 s, ISO 400, F/3,5. Nå når jeg brukte en mer langsom lukkertid så kunne jeg skru ned ISO å få sleppe å få den kornete effekten man ofte får av høy ISO. En langsom lukkertid på ett bilde i bevegelse skaper ofte en ro og harmoni, dette kan vi spesielt se på bilder av elver og fossefall, som er ett veldig godt eksempel.
————————————————————————————————-
Ett enkelt bilde av ett skilt, dette er for demonstrasjon av brennvidde (Zoom). Jeg bruker en standard Canon linse som har en brennvidde på 18-55mm, her er ett eksempel på 18mm med lukkertid 1/50, ISO1600, F/3,5. Når man har en lav brennvidde så får man med mest mulig rundt objektet.
Nå har jeg gått helt inn på maks i brennvidde på den linsen jeg har. Dette er tatt med en brennvidde på 55mm , lukkertid 1/50, ISO 1600, F/5,6. Nå ser du at jeg har kommet nærmere inn på objektet og man ser ingenting av omgivelsene rundt, man har også kuttet ytterkantene av objektet.
Det var det jeg klarte å hoste opp på kort tid, jeg skal publisere litt mer profesjonelle bilder etter hvert så det er bare å følge med!