MID121 – Foto – Oppgave 1

Denne oppgaven går på å utforske og dokumentere forskjellene på henholdsvis ISO, blender, lukkertid og brennvidde.

A. Blender

Blenderen kontrollerer først og fremst hvor mye lys som slipper inn til sensoren, men gjør også noe med dybdeskarpheten. Stor blenderen = mer lys, mindre fokusområde.

Bilde 1A_v1 er tatt med blender f1.4 og isolerer motivet fra bakgrunnen svært godt.

Bilde 1A_v2  er tatt med f9 og viser noe mer av bakgrunnen.

En stor fordel med stor blender er den høye lukkertiden sammenlignet med liten blender. I dette eksempelet er forskjellen 1/1000s vs 1/25s og i mange situasjoner, da spesielt portrett med naturlig lys, er dette viktig.

 

B.Lukkertid

Lukkertiden bestemmer hvor lenge lyset skal slippe inn til filmen og er viktig å ta hensyn til når motivet er i bevegelse. For å illustrere en nyttig og kul anvendelse av lukkertid har jeg valgt å ta bilder av rennende vann.

På bilde 1B v1 har jeg brukt en rask lukkertid på 1/250sek og blitz for å fryse dråpene, mens på v2 har jeg brukt stativ og økt lukkertiden til et halvt sekund for å få frem strålene.

 

C.ISO-Verdi

ISO-innstillingen bestemmer filmen/sensorens lyssensitivitet og bildekvalitet.

I dette forsøket monterte jeg kameraet på stativ og tok samme bildet med ISO 100, 400 og 3200. En ønsket/uønsket effekt er økt bildestøy jo høyere verdien er.
Hvis man zoomer litt inn på hvert av bildene er støyforskjellen veldig tydelig.
Som regel bør man bruke så lav ISO som mulig for å få høyest mulig bildekvalitet. Det er veldig forskjellig fra et digitalt kamera til et annet hvor mye støy høye ISO-verdier tilfører.

D.Brennvidde

Bilde 1D_v1 er tatt med en vidvinkel på 19mm og bilde 1D_v2 en telelinse på 184mm.

For å gjøre brennviddens rolle tydelig er de andre innstillingene like på begge bilder.
Stor/høy brennvidde gjør at man kan ta bilder fra større avstand og i likhet med stor blender ,blir bakgrunnen diffus. Lav/kort brennvidde får på samme avstand med mye mer av omgivelsene på bildet. En annen viktig effekt dette eksempelet ikke illustrerer er at elementer trekkes nærmere hverandre i dybden.

5 thoughts on “MID121 – Foto – Oppgave 1

  1. Heisann hoppsann! Liker bildene dine veldig godt, du får fram forskjellene på en utrolig god måte. Spesielt liker jeg bildene dine med høy og lav lukkertid – der viser du det spesielt godt. Og bildene med vidvinkel og zoom. Flinkflink! :-D

  2. Awzm bilder, du har virkelig fått frem forskjellene med de forskjellige kamerafunksjonene. Spesielt “dusj”-bilet, hvor man kan se hvor stor forskjell man kan få med forskjellige instillinger av samme motiv :D

  3. Gode bilder Oddbjørn! Du fikk fram en utrolig effekt av blenderåpningen på de første bildene. Likte også godt dusjhode bildene :)

  4. Veldi stilige bilde! Lika spesielt godt dei første bilda om blendar då du he virkeli fått til eit skarpt fokus og en veldi mjuk bakgrunn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>