MID131 – Tekst og webanalyse – Gruppeoppgave og presentasjon (Teori del 1)

I denne gruppeoppgava har vi tatt for oss tekst og webanalyse (del 2). Innenfor disse trinnene er utgangspunktet for tekst lagt i IS-flagget som ble observert i Gay Pride-paraden i London, og innenfor webanalyse valgte vi å gå for lenker, og der ble det nettstedet Reddit.

Vi har valgt å bruke analysemodellen til Larsen for tekstoppgava. Vi ser på bildets første og sekundære betydning (denotasjon og konnotasjon). Deretter skal vi analysere meddelesituasjonen til bildet, der vi spør oss hvorfor bildet sier hva det sier. Mens til slutt skal vi snakke om tegn, bl.a symboler, ikon og indeks. Som inkluderer begrepene signifikat og signifikant.

Gaypride-is

Svar på tekstanalyse:

Bildets primære betydning:

Ved første øyekast ser vi at dette er fra en reportasje fra nyhetsselskapet CNN. Det forteller oss to vesentlige ting, at dette bildet er fra Gay Pride parade i London og at et IS flagg ble observert under denne paraden. Ellers er det ikke mye å tilføye på bildet.

Bildets sekundære betydning:

Reporteren som var tilstede på paraden hevdet at flagget tilhørte IS, som senere viste seg å være feil. Det grunnleggende designet er veldig likt IS sitt. Men tekst er blitt byttet ut med sexleketøy og som vil si at dette er en helomvending og et tilsynelatende slags hån mot terroristgruppen.

Meddelelsessituasjon:

I enhver meddelelsessituasjon er det budskap som overføres fra en sender til mottakeren. Avsendeen i dette tilfelle er CNN og mottaker er seerne/de som så reportasjen. Denne saken kan beregnes som en tabbe av CNN, men fikk positive ettervirkninger siden Gay Pride fikk publisitet for flagget.

Tolkning av tegn:

Signifikat og signifikant er forholdet mellom inntrykk og uttrykk. Signifikat er det fysiske vi opplever mens signifikant er ideen vi får om hva dette er.  Inntrykket vi fikk her er at personen som gikk rundt med flagget ville vise sin støtte for Gay Pride og gjøre om flagget til en gruppe motstandere av dette (i dette tilfellet IS). CNN gjorde da tabben ved å vri dette om til hat. Dette utrykker da uvitenhet og manglende kunnskap fra CNN i dette tilfellet. Siden flagget er et symbol mot den seksuelle undertrykkelsen som IS er kjent for mot homoseksuelle og kvinner.

Eneste tegnene som er sentrale i dette bildet er symbol og ikon. Forståelsen rundt symbolet skjer utifra konvensjonenene. Som foreks: det foregikk på en symbolsk dag for homoseksuelle.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *