HTML5 og CSS

Siden jeg er så utrolig produktiv, slår jeg sammen to oppgaver i et blogginlegg! Først kommer jeg til å snakke litt om hva formålet med HTML er og hva som skiller HTML5 fra tidligere versjoner. Her har jeg også et eksempel fra en forside jeg har laget helt selv! Deretter skal jeg snakke litt om noen fantastiske sider jeg har lagt og hva jeg har gjort for å komme frem til resultatet.

Formålet med HTML er å bygge opp siden. Selv om man også kan bruke HTML til å endre litt på font, størrelser osv., er det i hovedsak en slags grunnmur for nettsiden. Det som skiller HTML5 fra tidligere versjoner er at man har tilgang på enda flere tagger og at det er enklere å bruke disse. Eksempel på et par av de nye taggene finner du her. Her har jeg blant annet brukt taggene til progress-bar, tidspunkt og måling, men det var ikke nødvendigvis like vellykket som det burde vært.

Hvis du ble imponert av denne nettsiden, har du mye bra i vente. Jeg har nemlig lagt hele TRE sider om hvodan man kan knytte ulike stildefinisjoner til HTML på.

Den første siden som du finner her, er bygd opp ved bruk av en attributt. Det betyr at man legger til en beskjed om hvordan hvert element skal se ut.

Den andre siden som du finner her, er bygd opp ved at man legger regelen inn i dokumentet. Det betyr at man legger inn en beskjed i hvert dokument som gjelder alt innen det man har kodet for, for eksempel tekst.

Den tredje siden finner du her, og her er stildefinisjonen lagt inn ved bruk av et stylesheet. Det betyr at man lager designkommandoene i en egen fil, som man da kan binde opp til flere sider i etterkant uten å gjøre alt på nytt igjen. Det er dette man bruker når man lager nettsted der designet på alle sidene skal være like.

Disse tre forskjellige metodene blir brukt til forskjellige ting, og det er derfor viktig at man tenker seg godt om hvordan de skal brukes før man bygger opp en nettside.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>