Fotografioppgave #3

I forrige fototime lærte vi om brennvidde og hva det kan gjøre med budskapet i et bilde. Dette var da selvfølgelig også med i ukens oppgave:

Del 1: Ta to forskjellige bilder av samme person eller personer, der du bruker forskjellig brennvidde til å endre meningen i bildet. Bruk det du har lært om brennvidde, lukkertid, dybdeskarphet og valg av bakgrunn for å gjøre det tydelig hva som er motivet bildet.

DSC_1699DSC_1698

Øverste bilde – ISO: 400 Brennvidde: 105mm Blenderåpning: f/14 Lukkertid: 1/60

Nederste bilde – ISO: 450 Brennvidde: 18mm Blenderåpning: f/14 Lukkertid: 1/60

I denne oppgaven ville jeg vise hva som skjer hvis man flytter fokuset fra modellen til omgivelsene. Meningen i bildet går da fra å bare handle om modellen til å fokusere på omgivelsene rundt. I steden for at modellen bare poserer for kamera, skaper det heller flere spørsmål. Hva gjør modellen der? Hvorfor står hun der hun står? Hva ser hun på? Det nederste bildet gjør at mottakeren selv kan fantasere om hva som skjer på bildet. Dette har jeg gjort ved å minke brennvidden, eller enklere forklart; jeg “zoomet” ut.

2) Ta to forskjellige bilder av samme valgfrie motiv, der du bruker forskjellig brennvidde til å endre meningen i bildet. Bruk det du har lært om brennvidde, lukkertid, dybdeskarphet og valg av bakgrunn for å gjøre det tydelig hva som er motivet i bildet.

DSC_1764DSC_1766

Øverste bilde – ISO: 200 Brennvidde: 105mm Blenderåpning: f/5,6 Lukkertid: 1/160

Nederste bilde – ISO: 200 Brennvidde: 18mm Blenderåpning: f/3,5 Lukkertid: 1/1250

På disse bildene er det lett å se at meningen endres når man bruker forskjellig brennvidde. Fokuset går fra engelen på gravsteinen til kirken og gravplassen. På det øverste bildet ville jeg fremheve engelen, og ville derfor gjøre bakgrunnen litt uklar. Ved å gjøre dette er det ikke like lett å se hvor engelen er og hva den brukes til. På det nederste bildet ville jeg at kirken skulle trekke til seg mest oppmerksomhet, men også få med litt av gravplassen. Dette har jeg gjort ved å minke brennvidden.

3) Ta tre forskjellige bilder med tre forskjellige tema der du uttrykker deg kunstnerisk og med hovedformål å skape et estetisk uttrykk. Tema for bildene skal være “kontraster”, “som i et speil” og “linjer”.

“Kontraster”

DSC_1676

ISO: 200 Brennvidde: 25mm Blenderåpning: f/6,3 Lukkertid: 1/125

På dette bildet ville jeg få frem kontrasten mellom traktoren og skogen rundt. Jeg lette etter noe som så malplassert ut til denne oppgaven, så da jeg fant traktoren syntes jeg den passet bra. Det også kontraster i fargene, og siden grønn og rød er komplimentærfarger skiller traktoren seg mer ut fra bildet.

“Som i et speil”

DSC_1725

ISO: 200 Brennvidde: 34mm Blenderåpning: f/4,2 Lukkertid: 1/160

Her ville jeg spille på tittelen på bildet som var “Som i et speil”. Jeg valgte derfor å ikke brukenoe speil, men et vindu. Jeg fikk modellen til å sette hånden sin på vinduet slik at speilbildet ble mer tydlig.

“Linjer”

DSC_1704

ISO: 280 Brennvidde: 18mm Blenderåpning: f/22 Lukkertid: 1/60

Her har jeg valgt å spille på forskjellige typer linjer i ulike retninger. Linjene i taket og veggen går i forskjellige retninger, men i tillegg har jeg fanget flere linjer i skyggene.

2 thoughts on “Fotografioppgave #3

  1. Hei Sunniva! Bra bilder du har tatt. Likte spesielt godt de to fra kirkegården hvor du fikk endret meningen ganske godt. På bilde 1 av denne duen kunne du kanskje ha fått bakgrunnen litt mer uklar slik at det hadde blitt vanskeligere å se gravsteinene i bakgrunnen. Bra jobbet :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>